luni, 31 martie 2008

End of transmission!

S-a terminat...
Saptamana dedicata aplicarii proiectului nostru a luat sfarsit. Si da, ne mandrim cu asta!:)
Cele 5 institutii scolare din Campulung Moldovenesc, unde ne-am desfasurat programul (Grup Scolar nr. 1; Colegiul National "Dragos-Voda", Colegiul Silvic "Bucovina", Colegiul Militar Liceal "Stefan cel Mare" si Scoala Centrala) au colaborat cu noi poate mai bine decat ne-am asteptat. Am primit din partea elevilor si profesorilor felicitari si aprecieri pentru initiativa noastra. Bineinteles, parerile sunt impartite si nu este deloc de mirare ca unii elevi au apreciat "naivitatea de care am dat dovada considerand ca ajutam cu ceva", altii doreau cu tot dinadinsul sa afle care este DE FAPT scopul actiunii noastre, parandu-li-se totusi de neinteles faptul ca am renuntat la timpul nostru liber pentru a realiza acest proiect, care nu aduce nici un beneficiu material. Dezamagiti sau nu ca nu au gasit "motivatia materiala", pe noi ne motiveaza orice apreciere, oricat de critica ar fi ea.
Am fost impresionati de faptul ca o parte dintre participanti au manifestat un real interes pentru ceea ce noi am desfasurat. Unii au cerut informatii amanuntite referitoare la ce inseamna voluntariat, ce presupune "munca" de voluntar si, in urma informatiilor furnizate au hotarat sa se implice, la randul lor, in astfel de actiuni, proiecte, intelegand adevaratele beneficii ale voluntariatului.
Mai mult chiar, ni s-a spus ca au fost chiar o serie de informatii utile si ca au aflat lucruri noi, ca vor lasa la o parte reticenta de a consulta psihologul, in concluzie, privesc altfel problema sanatatii mintale. Putem considera astfel ca scopul nostru e indeplinit, intelegem ca actiunea noastra nu are efecte imediat vizibile, dar ne bucuram ca pentru fiecare dintre participanti problemele ridicate de noi i-au pus pe ganduri si i-a ajutat sa depaseasca prejudecatile in ceea ce priveste persoanele cu probleme de sanatate mintala.
Echipa noastra ( Adelina Leonte, Ana Popescu, Claudia Mosneagu, Iuliana Suhane, Laura Nisioiu, Radu Craciunescu,Ovidiu Loy), ai carei coordonatori si indrumatori au fost Mara Miller(voluntar Corpul Pacii S.U.A.) si domnul psiholog Ovidiu Marginean multumeste tuturor celor implicati si celor ce au sprijinit aceasta initiativa si care au oferit feedback.

Proiectul nostru pare sa fi luat amploare si sa devina o actiune pe care o vom desfasura probabil in institutii scolare apartinand si altor localitati, Vatra Dornei fiind una dintre cele aflate pe lista:) Vom reveni cu informatii noi pe masura ce le vom avea.
Blogul continua sa ramana deschis opiniilor voastre, vom adauga si informatii legate de orice probleme legate de sanatate mintala, in afara proiectului care tocmai s-a incheiat.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Ma bucur ca exista si oameni carora chiar le pasa in adevaratul sens al cuvantului si ceea ce fac o fac din placere si din dorinta de a ajuta, nu doar pentru a se "afla in treaba" sau pentru "a fi in pas cu trend-ul". Oamenii sunt oameni, sunt toti egali si au toti drepturi, chiar daca au sau nu probleme mintale sau de alt gen. Nu trebuie sa ii izolam pentru ceva de care nu se fac vinovati si un handicap nu trebuie sa reprezinte un obstacol in viata, ci mai degraba un motiv in plus de a lupta, de a te afirma, de a fi un invingator, nu un invins. Cei care detin adevaratul handicap sunt cei care nu vor sa ajute, care intorc spatele si care judeca dupa aparente, clasifica si izoleaza dupa probleme de sanatate si care nici in ruptul capului nu vor sa isi schimbe ideile preconcepute. Toti au dreptul la viata, toti au dreptul de a trai, de a realiza ceva, de a avea succese si insuccese, pentru ca toti sunt oameni. Nu conteaza ca suferi de o boala sau ca esti sanatos, pentru ca ai drepturi ca oricare alt om si cetatean din tara asta.
Fiecare merita o sansa sau o a doua sansa in viata, merita sa fie ajutat. Sincer, cred ca cei care nu vor sa inteleaga asta sunt cu adevarat cei care sufera de o boala mintala grava, incurabila numita "nepasare"...

claudia spunea...

Ma bucur ca sunt si astfel de pareri. speram la mai bine si sa creasca numarul celor care privesc astfel lucrurile.

Anonim spunea...

am facut o treaba buna...parerea mea,desi parerile au fost impartite.

Doamna Diriginta spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Doamna Diriginta spunea...

Ati facut o treaba excelenta! As vrea sa vad si alti tineri facand ceva, cat de putin, intru schimbarea atitudinilor, mentalitatilor gresite, invechite, pe care, din pacate, inca multi tineri le au nu numai fata de persoanele cu probleme de sanatate mintala ci si fata de multe alte aspecte legate de viata cotidiana. Sunt extrem de dezamagita sa constat ca destul de multi tineri continua sa gandeasca, privind anumite laturi ale vietii, la fel ca si bunicii lor! Tot respectul pentru bunici, dar lumea, gandirea, perspectivele se schimba! Si, daca chiar vrem o schimbare, atunci primul lucru pe care trebuie sa-l facem e sa ne schimbam mai intai pe noi insine....desigur, cei care ne dorim schimbari...restul vor ramane in nepasarea lor de care "vor beneficia" mult prea tarziu ca sa mai poata "aduce reparatii"...Dar cum niciodata nu este prea tarziu...candva, poate, se vor trezi din "dulcea, linistita si fara de griji" viata pe care, probabil, o duc acum! Speranta mea cea mai mare este ca si alti tineri sa va urmeze exemplul, sa nu ramana indiferenti le cei din jur, la ce se intampla cu ei, cu cei dragi lor, cu oricine, caci toti suntem OAMENI! Fie ca tot mai multi tineri sa faca pasi, cat de marunti, pentru a avea parte mai tarziu de schimbarile pe care si le doresc, ni le dorim!

Doamna Diriginta spunea...

"Initiativa tinerilor valoreaza la fel de mult ca experienta la adulti."

Anonim spunea...

This project really did show that you guys ARE the change you wish to see in the world! I feel very lucky to have gotten to work with you, and I know that the future of Romania is bright because people like you are leading the way! Congrats on a successful project and see you at the certificate ceremony this May!
Mara

Anonim spunea...

Felicitari pentru ideea pe care o transmite proiectul vostru si pentru initiativa!

claudia spunea...

@ Mara: We`re glad to have done this with your help. As for the bright future...still hoping for it. Thank you for being so supportive